Mesterkurzus – Koncertszervezés – Ismeretterjesztés – Művészek képviselete

Alapítás éve: 2007.

 

A Prelúdium Művészeti Alapítványa művészetek, ezen belül is különösen a zenei ág támogatását tűzte ki célul, fontosnak tartva és hangsúlyozva a fiatal művészek felkarolását és a keresztény kultúra támogatását, valamint a zenei közművelődés, oktatás és ismeretterjesztés elősegítését. 

Az alapítvány megalakulása óta kulturális rendezvények fő- vagy társszervezőjeként számos nagy sikert aratott produkció létrehozásában vett részt.  

 

Projektjeink. Szemezgetés az elmúlt évek tevékenységéből:

 

Prof. Laki Krisztina ének-mesterkurzusai

 A Prelúdium Művészeti Alapítvány 2017 óta szervezi Laki Krisztina operaénekesnő magyarországi mesterkurzusait.
Laki Krisztina világkarriert befutott művész, aki a leghíresebb rendezőkkel, karmesterekkel, a nemzetközi operaélet sztárjaival dolgozhatott, és aratott sikereket a világ legismertebb komolyzenei centrumaiban. A művésznő 2001-ben visszavonult, és azóta a tanításra összpontosítja figyelmét. Jelenleg a Brémai Egyetem professzora, és sikeres mesterkurzusokat tart világszerte, tanítványai befutott szólisták, neves operaházak tagjai, elismert koncert- és dalénekesek világszerte.

„Opera testközelből”

Hátrányos helyzetű fiataloknak szóló interaktív szalonkoncert múzeumlátogatással egybekötve a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Két fiatal operaénekes ismert operarészleteket szólaltat meg a szerelem témájára felfűzve. „Nem gondoltam, hogy szeretem az operát, de mostantól szeretem!”- 16 éves lány a koncert után 2019 májusában.

Műhelytitkok, avagy bepillantás a zeneszerzők életébe

A komolyzenei sorozat célja, hogy a hallgatóság közelebb kerülhessen egy-egy zeneszerzőhöz azáltal, hogy megértik az alkotók törekvéseit, felfedezik egyediségüket a legjellemzőbb műveik alapján. Elsősorban az ifjúsághoz szóló, tanórán kívüli, az oktatást kiegészítő, erősítő program. Az interaktív koncerteken moderátor, zongoraművész és egy-egy operaénekes működik közre. A programok során a klasszikus ének, az opera műfajának népszerűsítése is nem titkolt célunk.

A három műsor címe: 1. Mozart, a zseni 2. Irodalom és zene találkozása a romantika korában 3. Impresszionizmus a zenében 

 

 Tematikus koncertek szervezése:

 „Erkel és Moniuszko, a nemzeti operák atyjai”

Az ismeretterjesztő komolyzenei koncert fő vonulatát a két nemzeti dalmű, Erkel Ferenc Bánk bán és a lengyel Stanislaw Moniuszko Kísértetkastély című operája adta. Három hatalmas sikert aratott koncertre került sor 2019. év elején Budapesten a Benczúr Házban, valamint Lengyelországban a bytomi Slaska Operaházban és a Krakkói Zeneakadémián. A műsorban lengyel és magyar operaénekesek részleteket adtak elő a két műből és néhány további szerzeményből zongorakíséret mellett.  A műsort moderátor vezette, aki ismertetőt mondott a zeneszerzőkről és az operákról.

 

„Gyógyító Hangok Ölelésében” koncert 

Koncertek idősek otthonában, vagyis elvisszük a zenét azokhoz az idősekhez, akik mozgásukban akadályozottak, illetve demenciában szenvednek.

 

Jótékonysági koncertek

 Jótékonysági hangverseny a Baár-Madas Református Gimnázium javára az iskola 100 éves fennállása alkalmából a Fasori Református Templomban Mezei Pál zongoraművész előadásában Bánffy György Kossuth díjas színművész közreműködésével.

Jótékonysági koncert a Bethesda Gyermekkórház javára Dancsó Diana hegedűművész és Mezei Pál előadásában.

 

Operastúdió

A Kájoni Közösségi Házban került színpadra J. Offenbach Kékszakáll című vígoperája az Erkel Gyula Operastúdió előadásában. Az operastúdióban a szerepgyakorlat, színpadi mesterség, beszédtechnika, színpadi mozgás, hangképző és korrepeticiós órák alkalmával a növendékek fejlesztik képességeiket és kibontakoztatják zenei tehetségüket, melynek eredménye, hogy minden évben érett színpadi produkciót hoznak létre. Szervezésünkkel lehetővé tettük, hogy a budai közönség előtt is bemutatásra kerüljön a darab.

K.POP

 avagy a Kő-Papír-Olló Projekt három életre hívója Nagy Bernadett, Dezső Sára és Bódi Zsófia olyan képzett énekesek, akiknek meggyőződésük, hogy a “komoly”zene sokkal közelebb áll a mai ember lelkéhez, mint ahogy az a köztudatban él. Előadásaikon érzékeltetik, hogy a kivitelezésnél milyen összhangra és önazonos szerepvállalásra van szükség a “klasszikus”zenét körülbástyázó falak ledöntéséhez. Koncertjeikhez különleges helyszíneket választanak. Olyan légkört igyekeznek teremteni, melyben az előadó és közönség közötti falak is lebomlanak, a hangok által létrejöhet a kapcsolat.

Nádmesék

A koncertsorozat főszereplője az oboa. Helyszínét a pasaréti Kájoni Ház adja. Családi program: a szülők, nagyszülők a közönség soraiban nyugalomban élvezhetik az előadást, míg a gyermekekkel Ági Tündér foglalkozik a terem kézműves sarkában. Házigazda és a koncertsorozat ötletgazdája: Sándor Ádám oboaművész.

 

Amennyiben támogatni szerezné a Prelúdium Művészeti Alapítvány közhasznú tevékenységét, adományát a következő bankszámlára küldheti:

Budapest Bank

10104105-57859700-01000000

A személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlását is köszönettel fogadjuk.

A Prelúdium Művészeti Alapítvány adószáma: 18126659-1-41

Tamás Klára Kinga

Kuratórium elnöke

Farkas Orsolya

Alelnök

Kállay Piroska

Kuratóriumi tag

 

+36 20 314 1802

 

1021 Budapest, Bognár u. 10.

PRELÚDIUM MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY