A Keszthelyi TV felvétele

Mezei Pál

Zongoraművész

 

Első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán szerezte, ahol Kemenes András, Rados Ferenc és Wagner Rita növendéke volt, majd Kerek Ferenc tanítványaként diplomázott 2004-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora szakán.

2008-ban a Budapesti Fesztivál Zenekar szervezésében megrendezett Végh Sándor Kamaraversenyen első helyezést értek el kamarapartnereivel. Korrepetitorként oktatott és kamarazenét tanított 6 éven keresztül a Győri Zeneművészeti Főiskolán, majd 2 évig a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán.

Repertoárja széles körű, a barokk zenétől a kortárs muzsikáig terjed a kamarazene-irodalom műveit is beleértve. Mint szólista és kamaraművész járt Európa számos országában és Japánban. 2015-ben a Milánói Világkiállításon adott hangversenyt. Utóbbi években többször koncertezett Lengyelországban. A Slaska Operaházban Bytomban 2019-ben, a Krakkói Zeneakadémia Florianka termében 2019-ben és 2021-ben, a krakkói Filharmóniában 2022-ben. A krakkói Slowacki Színházban 2023 májusában Kristóf Réka operaénekessel és a Krakkói Operaház tenorjával Tomasz Kukkal adtak közös koncertet.

Nemzetközi opera mesterkurzusok kísérője, az Erkel Operastúdió zenei vezetője. Mezei Pál a 2009-ben létrehozott operastúdió alapító tagja, és az előadások során a zenekart is ő képviseli.  Az operastúdió már számos sikeres bemutatót tud maga mögött, így többek között Mozart operáit- Figaro házassága, a Varázsfuvola, Cosi fan tutte, A kairói lúd, Don Giovanni- és egyéb szerzők műveit, mint Strauss a Denevér vagy Kacsóh Pongrác János vitéz című szerzeményeit vitték színpadra.  „Nagyszerű volt a zenei kíséret, tökéletes illúzióját teremtette meg egy nagy zenekar hangzásának.”(Mozaik Művészpáholy, 2019. 04. 16. -J. Strauss: Denevér)